Naar hoofdinhoud Naar footer

Kunst en cultuur

Actief aan kunst en cultuur doen kan helpen om gezond en plezierig oud te worden. Kunst doet een beroep op je creativiteit, je fantasie en je verbeeldingsvermogen.

Kunst legt de nadruk op dat wat je kunt, en niet op wat je niet (meer) kunt. Als je zelf actief bezig bent met kunst, of deelneemt aan een culturele activiteit, kun je talenten ontdekken en ontwikkelen. Je kunt iets van jezelf kwijt, én het laat je op een andere manier naar jezelf en de wereld kijken.

Voor ieder wat wils

Er is een ontzettend groot aanbod, en voor elk wat wils: muziek, dans, theater, schrijven, tekenen, schilderen, hiphop, boetseren, enzovoort. Je kunt individueel aan de slag, of juist in een groep. Als je deelneemt in een groep, doe je weer nieuwe sociale contacten op, en vergroot je je netwerk.

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat cultuurparticipatie de gezondheid, het welbevinden en de persoonlijke ontwikkelingen van ouderen bevordert. Hierdoor blijf je vitaal en mogelijk langer zelfstandig.

Hoe aan de slag?

Heb je interesse om als professional kunst en cultuuractiviteiten voor ouderen mogelijk te maken? Bekijk dan deze publicaties voor tips en inspiratie: