Naar hoofdinhoud Naar footer

Vijftig manieren om eenzaamheid te bestrijden

Vijftig activiteiten en interventies die je kunt inzetten om eenzaamheid lokaal te bestrijden. Ze staan in de handreiking die de Coalitie Erbij deze zomer heeft uitgebracht. Geen overbodige luxe, want ruim één miljoen Nederlanders voelen zich erg eenzaam. Onder hen zijn veel ouderen.

  • Download de handreiking onderaan deze pagina

De handreiking put uit de ervaringen van 20 gemeenten. De handreiking biedt allereerst aanknopingspunten voor een beter begrip van eenzaamheid. Vervolgens blijkt hoe belangrijk samenwerking tussen plaatselijke organisaties is voor een succesvolle campagne tegen eenzaamheid. Maar de grote kracht van de handreiking is het uitgebreide overzicht van passende oplossingen.

Voorbeelden interventies

Neem Vier het leven: culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw, en na afloop van het gezamenlijk uitje weer veilig thuisgebracht. Of het project Jong+Oud=Goud waarbij senioren worden gekoppeld aan een student voor hulp en voor de gezelligheid. Dat begon in Amsterdam en wordt in 2017 uitgebreid naar Rotterdam en Utrecht!

Bij Oma’s pop up kunnen senioren onder leiding van een professionele chef-kok koken voor gasten in een restaurant en vervolgens gezellig aanschuiven aan tafel. En via de Zilverlijn belservice worden ouderen die weinig aanspraak hebben regelmatig gebeld door vrijwilligers. Dan kan het gaan om een gesprek over alledaagse beslommeringen, maar ook over ingrijpendere levensthema’s.

Downloads