Naar hoofdinhoud Naar footer

Kennis & Tools

Een belangrijk onderdeel van Samen Ouder Worden is kennisdeling en kennisontwikkeling. Onze ambitie is dat na afloop van het programma Samen Ouder Worden de opbrengsten, waaronder materialen en kennisdossiers, blijvend worden toegepast in de sociale basis en de zorg. Samen Ouder Worden zorgt voor een eerst contact (georganiseerd contact) en de juiste kennis, maar daarna is het aan de ouderen, beroepskrachten en/of vrijwilligers zelf.

In de bibliotheek van Samen Ouder Worden staan meer dan 300 tools, artikelen, handleidingen, webinars en podcasts.

Hoe werkt de bibliotheek?

Voorbeeld: Ik ben werkzaam als vrijwilliger en wil meer weten over intergenerationeel contact...
Ga naar de bibliotheek. Vul tags of zoektermen in ‘intergenerationeel contact’ ‘jong en oud’. Dan verschijnt een lijst met resultaten. Van Handige tools voor gesprekken tussen jong en oud, het project Zwaaisteenroute tot Expertisegroep Jong en Oud.

Voorbeeld: Ik wil lokaal meer aandacht vragen voor de stem van ouderen. Waar vind ik meer informatie?
Ga naar de bibliotheek. Vul tags of zoektermen in ‘verhalen’ ‘sociaal pensioen’ ‘betekenisvol contact’. Dan verschijnt een lijst met resultaten. Van een serie videoportretten waarin ouderen spreken over hun leven na hun pensioen, boekje met 5 portretten van ouderen die nog zelfstandig thuiswonen tot een bundel met Levensverhalen.  

Veel gezochte voorbeelden en methodieken

Handige hulpmiddelen

Zelf zoeken naar tools en methodieken? Dat kan! Klik hier voor de uitgebreide bibliotheek Samen Ouder Worden.