Naar hoofdinhoud Naar footer

Kwetsbaarheid snel in kaart met Easycare-TOS

Met Easycare Tweetraps Ouderen Screening (TOS) breng je de kwetsbaarheid van ouderen snel in kaart. Dit meetinstrument is vooral te gebruiken door huisartsen, praktijkondersteuners (POH) of wijkverpleegkundigen.

Met Easycare maken zij gebruik van kennis die ze al over hun patiënten hebben. Dat scheelt tijd en draagt bij aan samenhangende, integrale zorgverlening in samenwerking met ouderen.

Voor welke professionals?

TOS is bedoeld voor de volgende professionals: 

  • huisartsen  
  • praktijkondersteuners  
  • wijkverpleegkundigen  

Voor welke ouderen? 

TOS is bedoeld voor (kwetsbare) ouderen van 70 jaar en ouder, met complexe problematiek.

Hoe het werkt  

Easycare-TOS bestaat uit twee instrumenten. Instrument 1: De huisarts beoordeelt op een aantal onderdelen hoe kwetsbaar een ouder persoon is. Dit doet de huisarts met behulp van het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Helpt dit niet genoeg? Dan volgt instrument 2. 

Instrument 2: De praktijkondersteuner of wijkverpleegkundige gaat thuis op bezoek en maakt gebruik van het Easycare-TOS-instrument. Met de uitkomsten maken zij samen met de huisarts een beoordeling. Op welke onderdelen zijn er problemen in de gezondheid of problemen in het welzijn? Daarna maken ze een zorgplan en een behandelplan. Deze sluit aan bij de behoeften van oudere mensen.  

Wat het oplevert  

Een studie met 587 ouderen laat zien dat Easycare-TOS een nuttig meetinstrument is. Het werkt goed om onderdelen te vinden waar iemand kwetsbaar is. Ook huisartsen en verpleegkundigen zien de voordelen. Zij vinden dat de aanpak helpt om de kwaliteit van zorg voor patiënten te verbeteren. Zij hebben het gevoel dat ze de ouderen in hun praktijk beter kennen. 

Ook oudere mensen en mantelzorgers zijn blij met de persoonlijke aandacht en adviezen. Zij hebben daardoor meer vertrouwen in de medewerkers van de huisartsenpraktijk. Dit helpt bij het opbouwen van een goede relatie.  

Meer informatie  

Deel deze pagina via: