Naar hoofdinhoud Naar footer

Geriaters: TOPICS-SF bij Samen beslissen

De geriaters in Nederland willen de TOPICS-SF vragenlijst meer gaan gebruiken bij het Samen beslissen in ziekenhuizen. Dat hebben zij onlangs uitgesproken tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).

Topics-SF verkorte vragenlijst

De TOPICS-SF is een verkorte vragenlijst die inzicht geeft in de verschillende levensdomeinen en daardoor de gezondheidssituatie van ouderen. Verschillende afdelingen Geriatrie hebben de TOPICS-SF de afgelopen jaren ingevoerd. Momenteel loopt in vijf ziekenhuizen een programma om met de vragenlijst het Samen beslissen gestructureerd in te voeren.

Ervaringen met de vragenlijst

Vilans-adviseur Ruth Pel, promovenda ‘Samen beslissen’ over de vragenlijst ‘Gesprekken met patiënten worden anders als ze de vragenlijst hebben ingevuld en van tevoren hebben nagedacht over wat ze willen.’

Lees het interview met Ruth Pel, waarin ze vertelt over wat werkt als je samen met ouderen besluiten wil nemen.

Klinisch geriater Marleen Harkes: ‘Door middel van de vragenlijst kom je er snel achter wat voor de patiënt een belangrijk doel is van de behandeling en dat kan soms heel anders zijn dan je als verpleegkundige of dokter voor ogen hebt. De vragenlijst maakt duidelijk wat de patiënt wil, wat het doel van de behandeling gaat worden en waar de patiënt mee wordt geholpen’.

Vragen die je bij de dokter kunt stellen

Er is momenteel veel aandacht voor Samen beslissen. Zo heeft de Patiëntenfederatie de website 3goedevragen in het leven geroepen met vragen die je bij de dokter kunt stellen. Ruth Pel: ‘Onderzoek wijst uit dat ouderen zich door ‘samen beslissen’ zekerder voelen over de keuzes die zij maken, gemotiveerder zijn om de behandeling vol te houden en minder vaak kiezen voor behandelingen die niet bijdragen aan hun kwaliteit van leven.

Zorgverleners ervaren meer voldoening en constateren dat ouderen vaker kiezen voor behandelingen die bijdragen aan wat er werkelijk toe doet in hun leven en dat van hun naasten.’

Inspiratiesessie voor geriaters

Vanuit het programma ‘Samen beslissen op basis van de TOPICS-SF’ vindt op dinsdagmiddag 2 juni in Utrecht een inspiratiesessie plaats voor geriaters en andere belangstellenden die ‘Samen beslissen met TOPICS-SF’ op hun afdelingen willen invoeren.

Meer informatie

Deel deze pagina via: