Naar hoofdinhoud Naar footer

Starterskit en stappenplan voor meer beweging in de ouderenzorg

Gepubliceerd op: 10-08-2020

Samenvatting

Bewegen is voor jong tot oud goed en gezond! Door meer te bewegen, voelen we ons beter en gelukkiger. Maar, te veel ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen bewegen te weinig. Driekwart van de bewoners in verzorgingshuizen is inactief en in verpleeghuizen geldt dit zelfs voor 9 van de 10 bewoners. Hoe kunnen we dit veranderen? Met een subsidie van ZonMw organiseerden Vilans en Kenniscentrum Sport de werkplaats Meer bewegen, minder zorgen.

Gerelateerde media:

YouTube video thumbnail

Amstelring ging aan de slag met de implementatie van beweegstimulering. Vilans en Kenniscentrum Sport & Bewegen begeleidden de zorgorganisatie en reikten laagdrempelige instrumenten aan om (medewerkers) van zorginstellingen op weg te helpen bij het stimuleren van bewegen.

Want meer bewegen levert gezondheidswinst, meer zelfredzaamheid en een hogere kwaliteit van leven op voor de cliënt.

Aan de slag met bewegen in de ouderenzorg?

De animatievideo bovenaan de pagina nodigt medewerkers uit om met ouderen te gaan bewegen. De starterskit is een praktische tool die de zorgmedewerker een structuur biedt om bewegen te integreren in hun dagelijkse werk. Het stappenplan helpt stapsgewijs praktijk en beleid van bewegen een onderdeel van de zorginstelling te maken. Het biedt veel kennis, inspiratie, instrumenten en voorbeelden.

Onderdeel van verantwoorde zorg

Ook Amstelring vindt het belangrijk dat cliënten voldoende bewegen en dat het een onderdeel is van verantwoorde zorg. In 2015 hebben de locaties Scala en Makroon stappen gezet om bewegen meer te integreren in de dagelijkse zorg. Vilans en Kenniscentrum Sport & Bewegen hebben Amstelring hierin begeleid en ondersteund. De starterskit en het stappenplan zijn samen met Scala en Makroon ontwikkeld in de Zorg voor Beter werkplaats 'Meer bewegen, minder zorgen'. De locaties Vilente in Ede en Stichting Zorgcentra Rivierenland in Tiel hebben een bijdrage geleverd in het toetsen of beoordelen van deze instrumenten.

'Anders dan het gymuurtje'

Irene, teamleider bij locatie Scala is tevreden met de begeleiding door Vilans en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Zij krijgt nu positieve reacties van familieleden: 'Fijn dat er aandacht is voor bewegen en dat het ook anders kan dan het gymuurtje'. Een bewoner is het daar mee eens: 'We vinden het leuk dat er zo veel gebeurt'.

Meer informatie

Deel deze pagina via:

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Prijs

Gratis