Naar hoofdinhoud Naar footer

Ouderen horen erbij en doen mee!

Publicatiedatum

15-03-2019

Een popworkshop voor 60+'ers? In Tiel doen ze het onder de noemer 'Rockin' Old School'. De huidige zestigers zijn immers groot geworden in 'de sixties'.

Deze workshop Rockin’ Old School is een van de succesvolle praktijkvoorbeelden uit Ouderen horen erbij en doen mee! (pdf) een visienotitie van Sociaal Werk Nederland over de toekomst van de dagbesteding voor ouderen. De voorbeelden in deze visienota onderstrepen dat ook op dat gebied maatwerk geboden is. Zeker nu willen vitale 'jonge' senioren hun dagen immers anders vullen dan mensen in de laatste fase van hun leven.

Maatschappelijk actief

Bij dagactiviteiten speelt 'zingeving' bovendien een steeds grotere rol. Veel senioren willen niet alleen worden beziggehouden, maar ook iets voor anderen betekenen. Als voorlees-opa, als gastvrouw in het theater of als tuinman in de buurttuin. Op die manier doen ze nieuwe contacten op en verstevigen ze hun banden met buurtgenoten.

Sociaal werk initieert en coördineert

Sociaal werkers horen bij de stuwende krachten achter dat gevarieerde activiteitenaanbod voor senioren. Zij zijn van oudsher bedreven in het activeren van onder anderen ouderen. Mede dankzij hun inspanningen sluiten dagactiviteiten beter aan bij de wensen en mogelijkheden van de huidige senioren:

  • Ouderen krijgen meer zeggenschap over hun dagbesteding
  • Ook kwetsbare ouderen zetten zich nog graag in voor anderen
  • Dagbesteding vindt minder plaats binnen verzorgingshuizen en vaker in de buurt
  • Vrijwilligers spelen een grotere rol

Meer informatie

Deel deze pagina via:

Soort

Rapport

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Sociaal Werk Nederland