Naar hoofdinhoud Naar footer

Huisartsen presenteren nieuwe visie op zorg voor ouderen

Publicatiedatum

18-03-2019

Door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen is de huisartsenzorg steeds meer onder druk komen te staan. Daarom is het noodzakelijk dat de huisartsenzorg inspeelt op de huidige ontwikkelingen. Hierdoor kunnen zij alle ouderen ook in de toekomst de persoonlijke zorg blijven bieden die zij nodig hebben.

Daarom is er een visie op de huisartsenzorg voor ouderen ontwikkeld. Wie hebben dit ontwikkeld? Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de expertgroep Laego. Dit deden zij in samenwerking met InEen. Met de visie willen zij richting geven aan de invulling van passende zorg, werkbare zorg en toekomstige zorg.

Onderaan de pagina vind je het visiedocument van de huisartsenzorg voor ouderen. Deze vind je onder Downloads.

Passend, werkbaar en toekomstig  

De nieuwe visie bestaat uit drie delen: passende zorg, werkbare zorg en toekomstige zorg. Het visiedocument geeft informatie over de inhoud en de organisatie. Deze informatie helpt je wanneer je beslissingen moet nemen bij de zorg voor alle ouderen. 

Extra aandacht is er voor ouderen met complexe problematiek. Ook geeft het visiedocument een praktisch overzicht met verschillende hulpmiddelen. Bijvoorbeeld websites, organisaties en materialen voor de dagelijkse zorg voor ouderen.  

Randvoorwaarden  

De organisaties maken duidelijk dat voor goede huisartsenzorg moet worden voldaan aan verschillende randvoorwaarden. Dat zijn de volgende randvoorwaarden: 

  • voldoende tijd en middelen; 
  • goede lokale netwerkpartners; 
  • lokale voorzieningen; 
  • voldoende competent personeel binnen de praktijk en in het netwerk. 

Op deze manier is het mogelijk om proactieve, persoonsgerichte en samenhangende zorg te bieden aan ouderen. Er wordt nog gewerkt aan een uitwerking van de randvoorwaarden. Dit gebeurt door InEen en LHV, samen met NHG en Laego. 

De visie van de huisartsen sluit aan bij de manier hoe BeterOud hiernaar kijkt: ouderen willen zelf de controle en leiding over hun leven houden. Om ze daarbij te ondersteunen, is goede samenwerking op alle gebieden noodzakelijk. Laego is één van de partners van BeterOud. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), expertgroep Laego en InEen.

Auteur

Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), expertgroep Laego en InEen.