Naar hoofdinhoud Naar footer

Zo kunnen games ouderen in beweging brengen

Steeds vaker worden games gebruikt om jongeren in beweging te brengen. Maar is gamen ook geschikt voor andere doelgroepen? En krijg je daarmee ook ouderen in beweging?

Het korte antwoord: ja. Zorgprofessionals zijn al jaren bezig om ouderen meer in beweging te krijgen. Ook gebeurt gamen al. Een kleine groep ouderen speelt games zoals FIFA of Fortnite. En 1 op de 3 ouderen speelt online games zoals Scrabble en schaken. Alleen speel je deze online games zittend. Professionals in sport en bewegen willen ouderen juist stimuleren om te bewegen. 

Toch zijn er ook mooie voorbeelden te noemen waarbij ouderen meer bewegen door te gamen. Bekijk daarvoor deze 5 voorbeelden uit de praktijk, op de website van Allesoversport.nl.   

Bewegen om gezond en mobiel te blijven  

Genoeg beweging is voor 65-plussers erg belangrijk, want hierdoor blijven zij gezond en mobiel. Ook verkleint dit het risico om te vallen. Wat kunnen 65-plussers hiervoor het beste doen? Uit verschillende studies blijkt dat matig intensief bewegen helpt. Zeker in combinatie met oefeningen die de botten en spieren versterken. Dit is voor 65-plussers goed om de spierkracht en spierfunctie te versterken. 

Door betere kracht en functie van de spieren kunnen ouderen dagelijkse activiteiten blijven doen. Voorbeelden zijn traplopen, boodschappen doen en zelfzorg. Dit helpt mee aan meer zelfredzaamheid, ook als 65-plussers al fysiek kwetsbaar zijn. 

Meer weten?   

Bekijk het volledige artikel: Zo kunnen games ouderen in beweging brengen. Hier lees je 5 voorbeelden uit de praktijk. Dit zijn verschillende voorbeelden in de zorg.  

Kennisevent esports, gaming en gamification  

Op 4 oktober 2022 organiseerden Kenniscentrum Sport & Bewegen en EsportsX een Kennisevent. Dit gebeurde in Stadion Galgenwaard. Het evenement had de naam: ‘esports, gaming en gamification’. Hier was aandacht voor het laten bewegen van verschillende doelgroepen, zoals ouderen. Benieuwd? Lees dan meer over dit evenement op kenniseventegg.nl.

Deel deze pagina via: