Naar hoofdinhoud Naar footer

Met de klapstoel op bezoek bij oma Berkman

Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Niet alleen omdat zij vatbaarder zijn voor het virus, maar ook omdat zij in een sociaal isolement terecht kunnen komen. De overheid en het RIVM adviseren om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Het komt aan op creatieve manieren om sociaal contact in stand te houden. Movisie-expert Esther Schrijver nam de klapstoel mee naar haar oma, om toch samen te kunnen eten.

Want vanaf een klapstoel op de galerij is het ook gezellig kletsen en samen eten! Schrijver bracht stamppot mee. Oma warmde het op in de magnetron. Daarvoor bracht ze ook zelf borden en bestek mee die na de maaltijd weer mee naar huis gingen. Hoe denken ouderen zelf  hierover? 

Wat vindt u ervan dat we nu bij u op de galerij komen zitten?

'Ik vind het leuk, het is weer eens wat anders. Een beetje apart, lekker apart. Ik vind het wel leuk hoor! Moet je eens kijken, bij wie gebeurt dit nou! Ik ben blij om op deze manier toch nog bezoek te krijgen.'

Vindt u het jammer dat u minder bezoek krijgt door het coronavirus? Niemand wil u natuurlijk ziek maken.

'Ach, ze bellen allemaal, we videobellen. Dat is ook heerlijk dat dat kan. Dan heb je er nog niet eens zoveel erg in. Gelukkig weet je gewoon dat het weer over gaat, het is maar voor even. Maar het is toch een beetje gezelligheid die weg is. Dat jullie hier op de galerij zitten daar kan je nog wel even om lachen! En dit is ook een leuk gezicht zo, ik houd wel van gekke dingen!'

Elke crisis brengt kansen mee 

Nu fysiek contact vermeden moet worden zijn er legio andere mogelijkheden om toch oog te hebben voor ouderen. Denk aan een telefoontje, appje, videogesprek, kaartje. Zoals elke crisis brengt ook de coronacrisis kansen met zich mee. 

Tips voor hulp: 

  • De ouderenbonden ANBO heeft een telefoonlijn ingesteld voor ouderen die vragen hebben over het virus of hun zorgen willen uiten. Ouderen kunnen naar 0348-466666 bellen, ook voor een praatje. 
  • Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888.
  • Mantelzorgers van ouderen kunnen terecht met vragen bij de Mantelzorglijn van MantelzorgNL: 030 - 760 60 55 of mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl.
  • Veel mensen en organisaties nemen het initiatief om hulp aan te bieden in de wijk. Denk aan het halen van boodschappen. Zoek op sociale media zoals Twitter of Facebook naar #coronahulp (eventueel met de plaatsnaam) of kijk in wijk- en buurtgroepen op Facebook (zoekopdracht coronahulp) 
  • Samen met de Nationale Coalitie Éen tegen Eenzaamheid brengt de KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine Contact.

Deel deze pagina via: