Naar hoofdinhoud Naar footer

LIFE: Sociale huur voor senioren in Amsterdam

Woningcorporatie Habion maakt sociale huur voor senioren weer echt sociaal met ambitieus ‘LIFE’ project in Amsterdam.

Eerste bewoners krijgen sleutel

Theo Weber krijgt vandaag de sleutel van zijn nieuwe huis in LIFE, een gebouw speciaal voor 60-plussers in de Houthaven van Amsterdam. In het LIFE gebouw komen koopwoningen, vrije sector huurwoningen en sociale huurwoningen onder één dak, naast een gezondheidscentrum en zorgwoningen van Cordaan. De 39 sociale huurwoningen zijn van woningcorporatie Habion en zijn speciaal bedoeld voor 60-plussers die zelfstandig samen oud willen worden. In LIFE kijken bewoners naar elkaar om en zorgen ze door actief nabuurschap voor langere zelfstandigheid. 

Theo: “Ik woon al 47 jaar met veel plezier in Amsterdam. Vorig jaar heb ik mezelf ingeschreven voor LIFE en binnen vier weken was alles rond. Het voelde alsof ik de hoofdprijs had gewonnen! Ik heb net de sleutel ontvangen en kan niet wachten tot ik er woon. Sinds de inschrijving is er veel onderling contact geweest met de groep die hier komt wonen. Het fijne van LIFE is dat je privé in je eigen huis woont, maar je heel eenvoudig kunt aansluiten bij gezelligheid of om hulp vragen als dat nodig is. Dat is toch makkelijker met leeftijdsgenoten die ook bewust voor deze woonvorm kiezen. Het idee dat je als buren een beetje naar elkaar omkijkt, voelt heel veilig en prettig.”

Samen oud worden

Peter Boerenfijn, directeur Habion: “In Amsterdam is dringende behoefte aan (betaalbare) ouderenhuisvesting. Met name in het centrum zijn bijna geen woningen beschikbaar die geschikt zijn voor groepen ouderen. Wij helpen mensen graag om samen zelfstandig oud te worden, ook in Amsterdam. Met LIFE spelen wij hierop in. Het was een forse investering om op zo’n mooie en unieke plek in Amsterdam sociale huurwoningen te realiseren, op de enige geschikte plek voor ouderen in de Houthaven. Met een gezondheidscentrum, zorgpartner Cordaan en de winkels om de hoek. Afgelopen jaar is er hard gewerkt om de bewonersgroep voor LIFE te vormen. We zijn er trots op dat de groep bewoners al gevormd was voordat het gebouw er stond. In LIFE wonen mensen van 60+, met en zonder zorgvraag. Het idee is dat je zo samen oud worden net een beetje leuker en makkelijker maakt.” 

LIFE

In het gebouw van LIFE komt een mix van 26 koopwoningen, 59 vrije sector huurwoningen van Bouwinvest en 39 sociale huurwoningen van Habion rondom een gezamenlijke binnentuin. Een gezondheidscentrum, horeca, atelier en studio’s van zorgorganisatie Cordaan gaan zich hier ook vestigen.

Lees meer

Deel deze pagina via: