Naar hoofdinhoud Naar footer

De Freewheelclub: een actief burgerinitiatief

Als ouderen zelf het heft in handen nemen, gebeuren er mooie dingen. Tijdens het congres Een nieuwe generatie ouderen(zorg) was er aandacht voor inspirerende voorbeelden. Zo bedacht Herman Wielens uit Ulft, de Freewheelclub.

YouTube video thumbnail

Meer bewegen

Herman Wielens (73) kreeg in 2004 het bericht dat zijn bloedsuiker te hoog was geworden. 'Ik was diabetespatiënt geworden'. Hij verdiepte zich in de achtergronden van het ouder worden en kwam tot de conclusie dat hij meer moest bewegen. Hij ging elke dag een uur stevig door wandelen. Dat had een verbluffende resultaat: hij ging zich beter voelen en zijn bloedsuikergehalte kwam weer onder het niveau van diabetes.

Iedere ochtend freewheelen

In 2010 richtte hij samen met anderen de Freewheelclub op. Iedere ochtend van 9:00 - 10:00 uur bewegen 55+-ers (maar iedereen is welkom) gezamenlijk op een van de sportvelden in Ulft. Onder leiding van een vrijwilliger uit eigen gelederen, bijvoorbeeld een voormalige badjuf  of voetbaltrainer, doen ze duurtraining, maar geregeld ook krachttraining.

Door het in groepsverband te doen, het gezellig te maken, is het gezond bewegen beter vol te houden. Een uurtje in de ochtend past voor veel mensen in hun gedragspatronen. Na afloop wordt er koffie gedronken, maar met koolhydraten-inname (koek) wordt gewacht tot een uurtje na het sporten.

Leuk en laagdrempelig

Elke zes weken doen ze een soort conditietestje en de resultaten zijn heel goed. Mensen verbeteren daadwerkelijk hun conditie. Inmiddels zijn er 80 leden, waarbij de helft dagelijks aanwezig is. Als er iemand niet in is, bellen andere leden op om te vragen wat er aan de hand is. De kosten zijn bewust laag gehouden, 5 euro per maand. Het is leuk en laagdrempelig, zegt Wielens.

De Freewheelclub heeft nu het plan het gesloten zwembad de Blenk om te bouwen tot groot ontmoetings- en activiteitencentrum voor alle 55-plussers in de gemeente, waardoor meer ouderen bereikt kunnen worden (ook ouderen met beperkingen) en bijvoorbeeld ook aandacht kan worden geschonken aan voeding.

Ook meer bewegen?

Er zijn meerdere initiatieven in het land, opgezet door ouderen zelf. Zoals de Vitality Club, die in 2016 van start is gegaan en door de Freewheelclub is geïnspireerd. Deze club deelt haar ervaringen graag met anderen die hun eigen beweegclub willen starten.

Meer informatie

Deel deze pagina via: