Naar hoofdinhoud Naar footer

Terugblik Dag van de Levensvragen

Op 25 juni, de eerste, nationale Dag van de Levensvragen was er volop aandacht voor het gesprek over levensvragen en geestelijke verzorging thuis. Belangrijk, want iedereen heeft levensvragen. Het zijn vragen die zich opdringen bij een ingrijpende verandering in het leven, zoals een ongeneeslijke ziekte of het overlijden van een naaste. Levensvragen kunnen ook spelen bij veranderingen in werk of relaties, eenzaamheid of bij het ouder worden. Om aandacht te vragen voor dit maatschappelijk belangrijke onderwerp vond op vrijdag 25 juni de eerste Dag van de Levensvragen plaats.

YouTube video thumbnail

Workshops en e-learning

De dag startte met een uitgebreid ontbijt waar zangeres en cabaretière Karin Bloemen, longarts Sander de Hosson en (zorg)professionals, bestuurders en pleitbezorgers van zingeving aan tafel zaten. Hiervan was het doel om aandacht te vragen voor levensvragen en de persoonlijke verhalen achter deze vragen op te halen en te delen. In het hele land vonden diverse workshops en webinars plaats. De Centra voor Levensvragen en Netwerken Integrale Kindzorg waren de hele dag voor vragen en input te bereiken via het landelijke telefoonnummer 08500 43063. Het Netwerk Integrale Kindzorg introduceerde de e-learning ‘Verlies en rouw in de kinderpalliatieve zorg’. Daarnaast was er aandacht voor deze speciale dag in de landelijke en regionale media.

Vier soorten vragen

In het kader van de Dag van de Levensvragen publiceerde Agora een video met Gaby Jacobs, hoogleraar Geestelijke verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek. Het is belangrijk voor mensen om de existentiële levensvragen te kunnen stellen, vertelt Gaby Jacobs. Ze dringen zich op op momenten dat we ons opeens niet meer verbonden voelen. Als ze die verbinding niet ervaren, vragen ze zich af ‘Doe ik er nog wel toe?’ en: ‘Hoe moet ik nu verder?’ In deze video legt ze uit dat er vier typen existentiële levensvragen zijn waar mensen mee worstelen:

Deel deze pagina via: