Naar hoofdinhoud Naar footer

Sociaal werk ouderen, tijdens en na corona

Ineens is er een persconferentie over een voor velen tot dat moment ‘ver van mijn bed’ coronavirus, met maatregelen waarbij het kernwoord sociale onthouding is. En dan sta je met je sociaal beroep ineens voor de uitdaging om je werk dat altijd draait om menselijk contact heel anders te organiseren.

Voor sociale professionals, geworteld in de samenleving, is de coronacrisis ook een positieve aansporing om nieuwe en andere praktische oplossingen en invalshoeken te zoeken en om te innoveren.

Het landelijk collectief Krachtproef organiseerde daarom een online inspiratiesessie met 76 sociaal (ouderen) werkers. 

Inspiratiesessie over ouderenwerk in coronatijd

Hier deelden Sjef van der Klein en Jenny Zwijnenburg hun ruime ervaring en praktische wijsheid over sociaal ouderenwerk deelden. In een uur tijd vlogen de ideeën en oplossingen voor deze tijden van corona over de virtuele tafel heen. Dit leidde tot zeven kernprojecten die in geen enkele gemeente mogen ontbreken. Jenny Zwijnenburg schreef ze uit voor een handzame publicatie. Met als rode draad; praktische wijsheid en vakmanschap van sociaal werkers.

7 Kernprojecten voor elke gemeente

Hieronder kun je de publicatie 'Sociaal werk voor ouderen tijdens corona; praktisch intercollegiaal advies bij het uitwerken van zeven kerndiensten' downloaden. 

Wil je meedenken over een vervolg? Laat het hier dan weten.

Van direct naar digitaal contact

Het is tevens een oproep om verder te blijven werken aan ontwikkeling, aan gezamenlijk zorgen voor goede werkomstandigheden en aan kansen voor de sector en op de arbeidsmarkt, nu en na corona. Hopelijk is de coronacrisis binnenkort verleden tijd, maar ook dan blijft digitaal contact een waardevolle aanvulling op het aanbod van sociaalwerkorganisaties. Het is in te zetten voor de communicatie met ouderen, maar digitaal ontmoeten is ook een snelle en effectieve manier om sociaal werkers uit heel het land samen te brengen. Bovendien biedt het een goed inzicht op nieuwe kansen op de arbeidsmarkt in de sector.

Praktijkvoorbeelden

Sociaal Werk Nederland heeft 25 praktijkvoorbeelden gebundeld van sociaal werk in tijden van corona.

Deel deze pagina via: