Naar hoofdinhoud Naar footer

Positieve Gezondheid en maatwerk bij ouderen

Gepubliceerd op: 11-03-2020

'Investeren in de sociale basis en in sociaal professionals. Dat zijn dé randvoorwaarden om ouderen zo lang mogelijk, met een goede kwaliteit van leven, thuis te kunnen laten wonen. Hierbij is het concept van Positieve Gezondheid de basis om vast te stellen hoe de sociale basis kan worden versterkt.' Dat is één van de eerste conclusies van een onderzoek van oud-Sociaal Werkers van het Jaar Jenny Zwijnenburg en Sjef van der Klein.

  • Lees het onderzoek (zie Download)

Oud-sociaal werkers van het jaar Sjef van der Klein en Jenny Zwijnenburg onderzochten wat ouderen nodig hebben om zo lang mogelijk gezond en gelukkig thuis te blijven wonen. Het antwoord: een sterker lokaal netwerk, gebouwd door goed opgeleide sociaal werkers.

10 typen ouderen: Van actieven tot zorgmijders

In hun onderzoek ontdekten Van der Klein en Zwijnenburg tien typen ouderen in de wijk. Variërend van ouderen die volledig zelfstandig zijn en een actieve bijdrage aan de wijk leveren met hun vrijwilligerswerk, tot ouderen met enkelvoudige problematiek, meervoudige grotere en complexere vragen en met zorg mijdende ouderen die zowel sociaal, emotioneel, psychisch als fysiek enorm kwetsbaar zijn.

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via: