Naar hoofdinhoud Naar footer

Niet afstappen maar doortrappen: Veilig op de fiets

Gepubliceerd op: 29-11-2019

Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. (Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen.

YouTube video thumbnail
YouTube video thumbnail

Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij.

Waar let ik op bij aanschaf e-bike?

In acht stappen werken we er samen naar toe dat de oudere onbewuste fietser een bewuste ambassadeur van Doortrappen wordt. Via voorlichtingsmateriaal en lokale bijeenkomsten wil Doortrappen ouderen bewust maken van alternatieven om langer en veiliger door te gaan met fietsen. Zo zijn er online tips beschikbaar, bijvoorbeeld over 'waar let je op bij het aanschaffen van een e-bike?

Bekijk het verhaal van de 96-jarige Egbert Brasjen (winnaar Zilveren Trapper na de oproep 'Wie is de oudste fietser van Nederland?')

Informatie voor gemeentes

Doortrappen biedt gemeentes een programma en een website met tools, kennis en ondersteuning om de sociale omgeving van de oudere op gemeentelijk niveau systematisch in kaart brengen én te betrekken. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij. Buurtsportcoaches, gemeenteambtenaren, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, fietsenmakers, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, (sport)verenigingen en lokale ondernemerswerken samen om ouderen veilig te laten fietsen.

Beschikbare materialen

Steeds meer gemeenten in Nederland gaan aan de slag met Doortrappen.

Er zijn handige materialen beschikbaar om Doortrappen uit te voeren in je eigen gemeente of regio:

  • Handleiding gemeentes
  • Doortrappen gesprekskaarten
  • Producten voor rijwielhandelaren
  • Posters
  • Bekijk de materialen

Aanvullende tips voor ouderen 

Lokale activiteiten

Voorbeelden van activiteiten zijn bijvoorbeeld het inzetten van rijwielhandelaren voor voorlichting, fiets- en e-bike informatiemiddagen, een fietscheck en een fietstocht.

Het programma ‘Doortrappen’ wordt nu uitgevoerd door zeven provincies, een vervoerregio en 65 gemeenten. Zij worden ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het landelijk programmabureau. Ambitie is dat Doortrappen in 2021 in alle provincies wordt ingezet om de fietsveiligheid van ouderen te verbeteren.  

Meer informatie over Doortrappen is te vinden via Doortrappen website.

Deel deze pagina via: