Naar hoofdinhoud Naar footer

Impact coronacrisis op mensen met dementie

Wat betekent de coronacrisis voor mensen met dementie in verpleeghuizen? Hoe zijn medewerkers met de situatie omgegaan? Kennisnetwerk Dementie verzamelde inzichten over de gevolgen voor onbegrepen gedrag en technologie. De uitkomsten zijn gebundeld in twee handige overzichten.

Impact op onbegrepen gedrag

In coronatijd lijkt onbegrepen gedrag zowel af als toe te nemen. Dat bevestigt onderzoek van de Nijmeegse hoogleraar Debby Gerritsen, en ervaringen in de praktijk. Enerzijds kunnen mensen met dementie de rust en het mindere bezoek en dus minder prikkels als prettig ervaren. Anderzijds kunnen bijvoorbeeld isolatie op de kamer en het niet naar buiten mogen juist leiden tot meer probleemgedrag.

Omgaan met dilemma’s

Laat je iemand deelnemen aan de dagbesteding met risico op corona of sla je de deur dicht in iemands gezicht? Is een bewoner ‘isoleren’ in zijn kamer nog wel persoonsgericht? Hoe streng houd je je aan de regels en wat kun je eigenlijk nog wel? Juist in coronatijd komen zorgmedewerkers voor moeilijke keuzes te staan. Hoe gaan zij om met die dilemma’s?

  • Bekijk inzichten in onbegrepen gedrag

Impact op technologie

De coronacrisis had ook effect op de inzet van technologie. Kennisnetwerk Dementie zetten 12 inzichten op een rij. Zorgorganisaties zagen enorme flexibiliteit van medewerkers om nieuwe technologie toe te passen.  Medewerkers stelden vragen en gebruikten technologie samen met bewoners. De coronatijd leerde dat niet alles in projecten hoeft te worden dichtgetimmerd. Technologie kon versneld worden toegepast.   

Bekijk meer inzichten in de impact op technologie:

  • Lees 12 inzichten impact technologie

Deel deze pagina via: