Naar hoofdinhoud Naar footer

Een campagne om de kans op dementie verkleinen

Gepubliceerd op: 09-05-2022

Dementie is een nare aandoening, waar geen medicijn voor is. Toch kan je zelf veel doen om de kans op dementie te verkleinen. Daarom start de GGD Flevoland met de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. Om zo de kans op dementie van Flevolanders te verkleinen.

Aantal mensen met dementie verdriedubbeld

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat door je hersenen te blijven prikkelen, gezond te eten en te bewegen de kans op dementie met 30 tot 40% vermindert. Dat is hard nodig, want de voorspelling is dat het aantal mensen met dementie in Flevoland verdriedubbeld. Van 4.100 nu naar 14.000 in 2050. 

Slaan de handen ineen

Daarom slaat de GGD Flevoland samen met de zes Flevolandse gemeenten, Zilveren Kruis, Netwerk Dementie Flevoland en Flora experience de handen ineen. Samen willen zij komend jaar zo veel mogelijk mensen in Flevoland, tussen 40 en 75 jaar, bewustmaken dat zij zelf iets kunnen doen om het risico op dementie te voorkomen met een gezonde leefstijl. Deze campagne biedt praktische handvaten waar mensen zelf ook echt iets mee kunnen, zoals: 

  • Blijf nieuwsgierig: ga bijvoorbeeld op zoek naar hobby of ga iets nieuws leren.
  • Eet gezond: veel groente en fruit, en gebruik olijfolie.
  • Beweeg regelmatig: ga wandelen, zwemmen, blijf bezig.

Campagne is onderdeel van bijzondere dementie-expo op de Floriade

De campagne kent ook een fysiek en te bezoeken onderdeel. Dit kan op de Flora-Experience van  Zorggroep Almere. Dit is een expo in het teken van ‘Samenleven met dementie’. Op de begane grond van het nieuwe woonzorgcentrum ‘Flora’ op het Floriade-terrein kunnen bezoekers op een laagdrempelige en interactieve manier kennis opdoen over dementie. Dit vanuit drie verschillende perspectieven: een inkijkje in het leven van een persoon die lijdt aan dementie, de jongste inzichten vanuit de wetenschap en de invalshoek vanuit de zorg, familie en maatschappij. 

“We zijn zelf het medicijn heeft hier onderdak gevonden en daar zijn we heel blij mee”, aldus Froukje Zeijl, projectleider GGD Flevoland.

Meer lezen?

Naast de GGD Flevoland voerden andere GGD’s ook de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. Ben jij benieuwd hoe het er daar aan toe ging? Lees dan ons eerdere nieuwsbericht.

Deel deze pagina via: