Naar hoofdinhoud Naar footer

Aanbevelingen voor ziekenhuisoverdracht

Veel patiënten die nazorg nodig hebben, gaan naar huis of (tijdelijk) naar een andere instelling. Voor deze patiënten is een goede overdracht van informatie heel belangrijk. De patiënt herstelt namelijk voor een groot deel thuis na een opname in het ziekenhuis. Na opname in het ziekenhuis hebben patiënten vaak weer contact met de huisarts.

Het is voor de patiënt belangrijk dat de zorg blijft doorgaan. Daarom is het belangrijk dat het ziekenhuis de juiste informatie geeft aan de nieuwe zorgverleners. Het betekent dat zij een goed voorbereid plan nodig hebben wanneer een patiënt het ziekenhuis verlaat. Dus wanneer een patiënt uit het ziekenhuis ‘ontslagen’ wordt. Dit vraagt tijd en energie van het ziekenhuis.  

Onderzoek naar overdracht   

Het Amsterdam UMC (locatie AMC) heeft onderzoek gedaan naar de overdracht. Dit deed het in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat leverde veel praktische adviezen op voor de overdracht van ziekenhuis naar huis. Met deze adviezen kunnen ziekenhuizen hun aanpak blijvend verbeteren. Ze weten beter wat ze moeten doen wanneer iemand het ziekenhuis verlaat.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bedacht de pilot ‘een Goede Overdracht’. In dit project testten acht ziekenhuizen een nieuwe manier van werken. Dit had als doel om de overdracht van ziekenhuis naar huis te verbeteren. Welke onderdelen kwamen terug in deze nieuwe manier van werken?   

  • op tijd plannen van een datum wanneer iemand het ziekenhuis kan verlaten;  
  • op tijd starten met de nazorg die iemand nodig heeft;  
  • op tijd de ontslagbrief geven.  

Nieuwe aanbevelingen   

Onderzoek naar het verbeteren van de overdracht heeft voor nieuwe adviezen gezorgd voor de praktijk. Deze adviezen heeft het Amsterdam UMC - locatie AMC bij elkaar gestopt in een infographic: ‘Een goede overdracht van ziekenhuis naar huis’. Deze infographic vind je onderaan de pagina bij Downloads.   

Downloads

Deel deze pagina via: