Naar hoofdinhoud Naar footer

Functiebehoud in Transitie (FIT)

Gepubliceerd op: 13-03-2019

Functiebehoud in Transitie (FIT) bestaat uit een systematische screening op een verhoogd risico op functieverlies en preventieve interventies bij thuiswonende ouderen van 70 jaar en ouder. Een praktijk-/wijkverpleegkundige bespreekt het zorgbehandelplan tijdens een huisbezoek. Oudere en mantelzorger hebben een aanspreekpunt en houden de controle in eigen hand.

Voor welke professionals

huisartsen

praktijkondersteuners

wijkverpleegkundigen

Voor welke ouderen

  • thuiswonende ouderen van 70 jaar en ouder met een verhoogd risico op functieverlies en hun mantelzorger(s)

Download de FIT handleiding (pdf)

Hoe het werkt

Problemen die veel voorkomen bij ouderen - zoals incontinentie, vallen, slechtziendheid - dragen bij aan functieverlies. Deze problemen zijn niet altijd goed in beeld bij de huisarts. Het doel van FIT is langdurig functiebehoud door ouderen met een verhoogd risico op functieverlies proactief op te sporen en preventieve interventies in te zetten. FIT bestaat uit deze stappen:

  • Een screening (ISAR-PC) die duidelijk maakt  of er sprake is van een verhoogd risico op functieverlies in de komende 12 maanden.
  • Een uitgebreide geriatrische beoordeling (Comprehensive Geriatric Assessment, CGA) tijdens een huisbezoek. Dit is een diagnostisch onderzoek naar de aanwezigheid van problemen die vaak bij ouderen worden aangetroffen.
  • Toolkit met stappenplannen voor meest voorkomende geriatrische problemen.
  • Zorgbehandelplan in overleg tussen huisarts, verpleegkundige en oudere.

Wat het oplevert

Uit evaluatie blijkt dat door het CGA huisartsen en verpleegkundigen een volledig overzicht krijgen van geriatrische problemen bij ouderen. Daarnaast geeft het inzicht in welke geriatrische problemen de ouderen zelf belangrijk vinden en willen behandelen. Huisartsen zien dit als een meerwaarde ten opzichte van de gebruikelijke zorg door de huisarts. Huisartsen en wijkverpleegkundigen zijn ervan overtuigd dat deze interventie invloed heeft op de kwaliteit van leven van de ouderen, op de kwaliteit van de zorg voor de ouderen en op de werkdruk van de huisarts. De toolkit met stappenplannen geeft de verpleegkundige veel structuur en houvast bij het opstellen van het zorgbehandelplan.

Meer informatie

Deel deze pagina via: