Naar hoofdinhoud Naar footer

80 in '30 cursus voor jonge senioren

Gepubliceerd op: 25-03-2022

80 in ’30 staat voor ‘80 jaar in 2030’. In de cursus denken zestigplussers na over hoe zij willen dat wonen, welzijn en zorg in 2030 georganiseerd is. Het doel van de cursus is dat ouderen zich verantwoordelijk voelen voor de (lokale) samenleving en hun vaardigheden daarvoor inzetten.

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor twee groepen ouderen:

  1. jonge, gemotiveerde ouderen die aan de slag zijn of willen met een lokaal initiatief op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor kwetsbare ouderen.
  2. jonge ouderen die deelnemen aan lokale initiatieven en gemotiveerd zijn voor een regionale activiteit op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor kwetsbare ouderen.

Hoe het werkt

Een voorbereidingsgroep van gemotiveerde ouderen organiseert de cursus. Zij kunnen gebruik maken van een handleiding, een flyer en draaiboek. De groep komt ongeveer 3 maanden voor de cursus bijeen. Zij zorgen voor een cursusleider, sprekers en voldoende publiciteit. Er zijn twee cursussen. Een cursus van twee dagdelen voor ‘trekkers’ onder ouderen, die aan de slag willen met een lokaal initiatief op het gebied van wonen, welzijn en zorg voor kwetsbare ouderen. Deze ouderen nemen na de cursus anderen in hun buurt of dorp op sleeptouw. De tweede cursus duurt vijf dagdelen en is voor gemotiveerde ouderen die lokaal en regionaal activiteiten willen ontwikkelen.

Wat het oplevert

De cursussen zijn een initiatief van Denktank 60+ Noord. Deelnemers hebben na afloop meer inzicht in het proces van het ouder worden. Ook weten ze meer over ondersteuning en zorg voor ouderen, en hoe zij zelf mede de regie kunnen voeren over de toekomstige zorg en ondersteuning. De verworven inzichten worden ook steeds concreet voor eigen buurt of dorp gemaakt door de cursisten zelf. Doordat ouderen duidelijker kunnen aangeven wat voor hen van belang is, kunnen zij samen met professionals daar beter op inspelen bij het ontwikkelen van voorzieningen, diensten en beleid.

Meer informatie

Deel deze pagina via: