Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuwe film over het Centrum voor Levensvragen

Op 21 september 2023 is de korte nieuwe film ‘Centrum voor Levensvragen - Experts in zingeving en geestelijke verzorging thuis’ geïntroduceerd. Het doel van de film is om inzicht te geven in het werk van geestelijk verzorgers thuis en de Centra voor Levensvragen in Nederland aan de hand van het centrum in Rotterdam en omstreken.

‘Zingeving krijgt steeds meer plek in onze maatschappij’, vertelt Anne Stael, coördinator van het Centrum voor Levensvragen Rotterdam en omstreken in de nieuwe film. ‘Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met ingrijpende veranderingen. Zoals een ongeneeslijke ziekte, ouder worden of het (naderend) afscheid van een naaste. Dan is het heel fijn om met een geestelijk verzorger erover te praten.’ 

Bekijk de film

YouTube video thumbnail

Geestelijk verzorgers zijn experts op het gebied van zingeving en geestelijke verzorging thuis. Vanuit lokale Centra voor Levensvragen begeleiden geestelijk verzorgers mensen met levensvragen die thuis wonen. De film geeft inzicht in het werk en in de lokale samenwerkingen van de Centra voor Levensvragen aan de hand van het centrum in Rotterdam en omstreken. 

‘Geestelijke verzorging is: Raad weten met wat je overkomt’, licht geestelijk verzorger Karan Gokoel toe in de film. Geestelijk verzorger Karlijn Bunnig: ‘Het kan bijvoorbeeld helpen met het omgaan met gebeurtenissen in het leven, zoals een naderend levenseinde.’ Ze nemen de kijker ook mee naar twee bezoeken aan huis.

Centra voor Levensvragen

Vanuit de Centra voor Levensvragen werken geestelijk verzorgers samen met zorgprofessionals zoals huisartsen, POH's, verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers, en met professionals in het sociaal domein, zoals welzijnsmedewerkers en sociaal werkers. Eva Ketzer is huisarts in Rotterdam en werkt samen met het Centrum voor Levensvragen. In de film deelt ze haar persoonlijke ervaringen: ‘Geestelijk verzorgers komen op het moment dat er geen psychologische, psychiatrische of medische oplossing is. En het werkt, dat is wel bewezen.’

Scholing en MDO

Naast individuele gesprekken en groepsgesprekken geven geestelijk verzorgers scholing en onderwijs aan professionals en vrijwilligers. Daarnaast nemen geestelijk verzorgers deel aan multidisciplinair/PaTz-overleg. 

Momenteel zijn er 38 lokale Centra voor Levensvragen in Nederland. Voor mensen van alle leeftijden met een ongeneeslijke ziekte en naasten en mensen vanaf 50 jaar worden een aantal gesprekken vergoed. Gezinnen met kinderen met een ernstige ziekte, en kinderen (onder 18 jaar) met een zieke ouder kunnen terecht bij een van de 7 Netwerken Integrale Kindzorg. 

Meer informatie

Deel deze pagina via: